Krmení březí feny a štěňat

Kdy je vlastně fenka připravena mít štěňata?yolopet krmivo

Pohlavní dospělost se projevuje prvním háráním, obecně ale platí, že při prvním hárání ještě fenka není dostatečně vyspělá, aby březost a samotný porod zvládla bez problémů. Proto je ideální štěňata plánovat až se 2. nebo 3. háráním. Doba pohlavní dospělosti se liší podle velikosti plemene. Menší plemena jako je jorkšír, čivava nebo jezevčík dospívají dříve a to kolem prvního roku života. U větších plemen jako retriever, dobrman nebo husky se potom tato doba prodlužuje na druhý rok života.

Jak poznat březost?

Poznat, že je naše fenka skutečně březí může být někdy trochu oříšek. Může mít zvětšené mléčné žlázy nebo obvod spodku břicha. Také se změní její chování. Vše zmíněné může být ale i důvodem tzv. falešné březosti, kdy nedošlo k oplodnění, ale zkrátka ji ovládly mateřské pudy. Falešná březost je někdy doprovázena i tvorbou mléka, které pak může ve struku způsobovat záněty, v takovém případě je nutné navštívit veterináře. A pokud si nejsme jisti, zda je fenka skutečně v očekávání, vždy je dobré si yolopet krmivotuto skutečnost potvrdit nebo vyvrátit ultrazvukem.

Délka březosti

Narozdíl od lidského těhotenství trvá psí březost jen 2 měsíce, v průměru kolem 63 dní. V první polovině nedochází k žádným výraznějším vnějším změnám. V důsledku hormonálních změn v těle fenky ale můžeme pozorovat změnu jejího chování. V druhé polovině březosti už je patrné zvětšené břicho. Štěňátka se v tomto období intenzivně vyvíjí, formují se jim kosti a srst.

Porod

Na samotný porod bychom se měli dobře připravit. Načíst si, co nás vlastně čeká a fence připravit vhodné zázemí, tedy nachystat místo určené k porodu, ideálně porodní box a dopřát jí, co potřebuje. Ke konci březosti může začít být nervózní, stranit se nás nebo naopak vyžadovat stálý kontakt.yolopet krmivo Den před samotným porodem některé fenky odmítají stravu, více pijí a přerovnávají si pelíšek či porodní box. Spolehlivým ukazatelem, že už přišla ona hodina H je pak zvýšená dechová i tepová frekvence a břišní stahy. Fenka většinou instinktivně ví, co má při porodu dělat, může se ale stát, že si nebude vědět rady, a tak musíme přijít na pomoc my. Například pokud štěně při porodu uvízlo, přestřihnout pupeční šňůru nebo přiložit štěně ke struku. Pokud to ale není nutné, nezasahujeme.

Krmení

Fenku bychom měli od druhé poloviny březosti postupně převést na krmivo pro štěňata a krmit jím, dokud fena kojí. Krmivo pro štěňata totiž obsahuje větší podíl bílkovin a tuků a dodá tak fence dostatek potřebné energie, kterou bude jistě potřebovat. Zároveň je také důležité jí zajistit neustálý přístup k čisté vodě.

Štěňátka po narození sají mateřské mléko. Pokud ho má fenka nedostatek nebo je štěňat ve vrhu moc, dokrmujeme je náhradním mlékem pro štěňata. To by nemělo obsahovat žádné umělé přísady a naopak dodat štěněti vše, co ke správnému vývoji potřebuje. Po mnoha letech testování se nám nejlépe osvědčilo naše vlastní mléko pro štěňata - Yolomléko (video). Zvládne si ho připravit doma každý sám a má ideální poměr bílkovin a tuků, jak se na správné mléko pro malou šelmu sluší a patří.yolopet krmivo Chováme více než dvacet let a za toto mléko pro štěňata dáme ruku do ohně. Žádné konzervanty a žádné problémy s rozpouštěním. Postup je jednoduchý a můžete si ho připravit doma i vy.

Stejně tak jsme testovali láhve pro štěňata ze kterých je můžeme krmit. Na trhu je mnoho sad na dokrmování štěňat, ale všechny jsou vyrobeny z tvrdého plastu. To je při krmení štěňat problém, nezvládnou či nechtějí se pořádně přisát a vzniklý problém se tak vůbec neřeší. Ideální je sáhnout po cecíku z měkkého lékařského silikonu. Ten je jako jediný velmi podobný mateřskému struku a štěňata se k němu instinktivně přisají. Výborně se čistí, vydrží mnoho let a ušetří vám spoustu hodin při krmení. 

Od třetího a půl týdne života pak můžeme z mléka přejít na první kaši pro plynulý odstav štěněte.

Počínaje čtvrtým týdnem už můžeme pomalu přecházet na granule pro nejmenší štěňata - starter. Zpočátku granulky můžeme namáčet do vývarů nebo štěněčího mléka. V tuto dobu už ale mají prořezané mléčné zuby, takže se nemusíte bát, že by nezvládla granulky schroupat.

Zpět do obchodu